Pu Erh

De naam pu erh roept bij velen wellicht de term 'afslankthee' op. Chinezen drinken het dan ook omdat het de spijsvertering zou bevorderen en een ontvettende werking heeft. Aan deze thee mogen dan vele gezondheidsclaims hangen, het is ook een thee met een lange geschiedenis.

Het ontstaan van de pu erh thee vond hoogstwaarschijnlijk plaats tijdens de Tang dynastie (618 - 907) in de plaats Pu'er, Yunnan in China. Thee werd toen volop door handelaren verkocht aan kopers die het vervolgens meenamen naar overige Chinese provincies en landen als Tibet en Mongolie.

Om aan de groeiende vraag aan thee (die tijdens de lange reis naar de eindbestemming goed moest blijven) te voldoen, werd de rauwe pu erh geintroduceerd. Deze jonge pu erh thee werd na het fermentatie- en droogproces gestoomd en in verschillende maten en compacte vormen geperst. Een aantal van deze vormen is vandaag de dag nog te verkrijgen. Tegenwoordig is rauwe pu erh thee kostbaar wegens de lange rijptijd en is de 'gekookte' pu erh, die een aanzienlijk kortere rijptijd heeft gehad, gangbaarder op de markt.

Pu erh heeft al lange tijd een imago van een gezonde thee die cholesterolverlagend en ontvettend zou zijn. Zo zouden nomadische volkeren en etnische groepen in China, die veelal leefden op het vette vlees van jakken, veel baat hebben gehad aan pu erh. Harde wetenschappelijke bewijzen zijn er tot nu toe niet, maar langzaamaan wijst een aantal onderzoeken wel op de cholesterolverlagende functie van antioxidanten die zich ook in pu erh bevinden.

In onze webshop vind je pu erh van biologische landbouw. Voor een krachtige, aardse en fluweelrode kop pu erh zet je de thee 3 tot 4 minuten in (bron- of gefilterde) water van 100°C. De thee is daarna nog goed voor een tweede infusie van ruim 4 minuten. De biologische pu erh kost deze maand €4,05 voor 50 gram.

Bron: Tea: History, Terroirs, Varrieties, K. Gascoyn