Tie Guan Yin

Elke maand lichten we een thee uit van ons assortiment. Deze maand is het de beurt aan de bloemige Tie Guan Yin. De oolong thee dankt zijn naam aan een legende over een theeboer en de godin van de genade, Guanyin.

Volgens de legende bezocht Guanyin de arme theeboer Weiyin in zijn slaap om hem te bedanken voor zijn toegewijdheid aan haar tempel. Guanyin onthulde daarbij de locatie van een schat achter haar tempel. Weiyin vond er een theestruik die hij vervolgens op zijn eigen land plantte. De theeblaadjes die eruit kwamen, werden de Tie Guan Yin thee.

Onze Tie Guan Yin is een vrij groene oolong uit het gebied Anxi in de provincie Fujian in China. De theeblaadjes worden na het plukken met de hand gerold. Door ze vervolgens kort te roosteren in pannen wordt de oxidatie stopgezet en behoudt de Tie Guan Yin zijn kleur en smaakeigenschappen. De geur van geroosterde thee is nog te herkennen wanneer je eraan ruikt.

Als resultaat van de korte oxidatie is de Tie Guan Yin net iets zwaarder dan groene thee, maar mild en even zoet in karakter. De bloemige smaak voert de boventoon en ligt lekker rond op de tong. Dankzij de ietwat notige afdronk past de milde thee goed bij fruitige of hartige taarten, zoals appeltaart en quiche. Net als groene thee is het ook een geweldig gezelschap bij vis en gevogelte.

Voor een groene oolong is een watertemperatuur van 90°C aangeraden. Daarentegen kun je het iets langer intrekken (4 à 5 minuten) om de volle smaak uit de infusie te krijgen. Bij te heet water zou de bitterheid, zoals bij elke delicate witte, groene en lichte oolong thee, alleen maar vrij spel krijgen.

Tie Guan Yin is als losse thee van de maand nu te koop voor €3,95 i.p.v. €4,95.