Long Jing

Een thee met een keizerlijke status: dat is de Long Jing, oftewel Drakenbron. Eén van de meest geliefde groene thee in China (en daarbuiten) dankzij de karakteristieke frisse doch milde smaak. Wanneer je in China getrakteerd wordt op een kop Long Jing, dan zit je goed. Deze groene thee heeft al sinds de Qing dynastie de status van keizerlijke thee en staat met stip op nummer 1 op bijna alle thee toplijsten in China.

Deze ruim 1.500 jaar oude thee zou zo genoemd worden dankzij een legende over een draak in een bron in de buurt van Hangzhou, provincie Zhejiang. De plaats werd al een tijdje geteisterd door droogte en de inwoners baden dag en nacht om regen. Een monnik vertelde hen over zijn ontmoeting met een draak in een bron, waarop de inwoners direct naar de bron haastten. Daar aangekomen smeekten zij de draak om hulp. De draak beantwoordde de gebeden door te laten regenen. Sindsdien is deze thee en een dichtsbijzijnde tempel vernoemd naar de drakenbron. De populariteit van Long Jing groeide tijdens de Song dynastie mede dankzij keizer Qianlong die erg onder de indruk raakte van de thee.

Long Jing is te herkennen aan de platte, groengele bladeren en een karakteristieke frisse geur en smaak. De platte vorm is te danken aan het proces dat de thee heeft ondergaan na de pluk. De bladeren worden verzameld en verhit in een wok. Tijdens het wokken worden de blaadjes al enigszins platgedrukt. Vervolgens krijgt de Long Jing zijn definitieve vorm en smaak tijdens het rolproces waarbij alle sappen en olien worden vrijgemaakt.

Dankzij de grote vraag naar deze populaire thee wordt op de markt een reeks van Long Jing in verschillende kwaliteiten aangeboden. Een vuistregel voor het herkennen van Long Jing van goede kwaliteit is de kleur en de vorm van de theebladeren: deze moet groengeel van kleur en slank in vorm zijn. Long Jing van lagere kwaliteit zijn doorgaans donkerder van kleur. Een lange afdronk is ook een goede indicatie om kwaliteits Long Jing te herkennen.

Als thee van de maand is onze Long Jing van biologische landbouw nu geprijsd voor €3,60 i.p.v. €4,- voor een 50 gram stazak. Verkrijgbaar in onze webshop.

Bronnen: www.teavivre.com, Tea: History, Terroirs, Varrieties, K. Gascoyn