Citroengras gember iced tea siroop

De mix van citroengras en gember in thee dronken we ooit in een knus Vietnamees restaurantje in Berlijn. Sindsdien is de combi bij ons thuis niet meer weg te denken. De heerlijke geur van citroen combineert goed met de gezonde gember. Deze smaakmakers hebben we verwerkt in een heerlijk zomers iced tea recept.

Iced tea is heel makkelijk zelf te maken. Er bestaan verschillende methodes voor, zoals thee laten afkoelen met ijsblokjes en de cold brew. Drink je vaak dezelfde smaak iced tea en wil je lekker lang genieten van één bereiding, dan is iced tea siroop een goed alternatief.

Iced tea siroop is in feite iced tea waarvan de smaken vooraf bij elkaar zijn gevoegd en worden geconcentreerd door middel van inkoken. Een iced tea siroop op basis van zwarte thee is de beste keuze. Bij andere theesoorten kan de siroop tijdens het koken té bitter worden. Iced tea siroop vind je tegenwoordig ook in de supermarkt of je kunt het trekken van gearomatiseerde thee. Maar het lekkerste is natuurlijk met verse ingrediënten zoals onderstaand recept..

De siroop is gezoet met suiker. Niet zo gek op zoet? Dan kun je het weglaten uit het recept. Citroenzuur houdt de siroop langer houdbaar en geeft net wat extra pit aan de smaak. Zonder is de siroop ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast.

Ingredienten:

 • 8 gram zwarte thee, bijv. Assam
 • 200 gram suiker
 • 2 takken citroengras
 • stuk gember, ongeveer 5 cm
 • 2 gram citroenzuur, opgelost in een lepeltje heet water
 • 250 ml water
 1. Snijd de citroengras in ringen van ongeveer 1 cm. Stamp de ringen lichtjes in een vijzel of met een deegroller (of botte kant van een zwaar mes).
 2. Snijd de gember in plakjes.
 3. Kook het water en schenk dit over de zwarte thee. Laat het 5 minuten trekken.
 4. Zeef de thee en voeg dit samen met de gember, citroengras en suiker in een kleine pan en zet het op een hoge vuur.
 5. Zet het vuur wat zachter als het mengsel begint te koken. Laat het 10 minuten trekken en zet het vuur uit. Laat de siroop nu afkoelen.
 6. Voeg het citroenzuur toe aan de siroop en meng het goed. Zeef de siroop en zet het over in een schone fles of weckpot. 
 7. Schenk zes delen water op één deel siroop in een glas met ijsblokjes. Ter garnering kun je er een takje munt of citroengras bij doen. 

Geniet van de zomer in je glas!