Earl Grey

Klassiek, onmiskenbaar en een smaak die absoluut niet misstaat bij een tulband of kerststol. Met de feestdagen voor de deur kunnen wij geen betere Thee van de Maand selecteren dan de enige echte Earl Grey.

Over het ontstaan van de Earl Grey thee doen verschillende verhalen de ronde. Het bekendste verhaal gaat over dat de thee vernoemd is naar de Britse graaf Charles Grey (1764-1845) en het als cadeau kreeg van Chinese theehandelaren. Hij zou zo onder de indruk zijn van de smaak dat hij deze vervolgende aanraadde bij koningin Victoria. Een onderzoek naar de oorsprong van Earl Grey thee door The Oxford English Dictionary uit 2012 betwijfelt echter de link tussen de thee en graaf Charles Grey.

Je vindt Earl Grey in de schappen tussen andere populaire zwarte theeën, zoals English blend, Ceylon en Darjeeling. Toch is Earl Grey net iets anders. Het is de enige gearomatiseerde zwarte theeblend in het rijtje. De citrusachtige geur en smaak komen van de schil van de onrijpe vrucht van de bergampotplant. Uit deze vruchten wordt bergamotolie geperst die door theemeesters wordt gebruikt om zwarte thee te parfumeren tot de Earl Grey zoals we die kennen.

Of zouden móeten kennen. Door de constante vraag naar goedkope thee is het tegenwoordig niet ongewoonlijk dat de Earl Grey smaak in je thee niets anders is dan een synthetische geurmiddel. Bergamotolie is prijzig, waardoor met name grote theemerken afwijken naar de goedkopere kunstmatige bergamot.

Onze biologische Earl Grey is wel geparfumeerd met echte bergamotolie. De subtiele citrussmaak balanceert daardoor mooi op de volle tonen van de zwarte thee. De Earl Grey is als Thee van de Maand nu verkrijgbaar voor €2,60 i.p.v. €3,25 (50 gram).