Ceylon

Frisse aroma's met smaken die doen denken aan sinaasappels en abrikozen. Deze delicate zwarte thee van biologische landbouw die ons doet denken aan het huidige zachte winterweer hebben we dan ook geselecteerd als Thee van de Maand.

Het verhaal over het ontstaan van de Sri Lankese thee begint vreemd genoeg met koffie. Het viel de Engelsen begin 19e eeuw op dat er koffieplanten groeiden in de centrale gebergtes van het eiland. Zij zagen kansen om te investeren in het verbouwen van koffie wat later in de eeuw het nationale exportproduct zou worden. In 1869 gooide een uitbraak van een plantziekte echter roet in het eten: complete koffieplantages gingen verloren. Een eerdere experiment door de Brit James Taylor met het planten van theeboomzaadjes in Sri Lanka werd opgemerkt. Ook de theeboom bleek goed te gedijen in het tropische klimaat op het eiland. Ceylon thee verving daarmee koffie als exportproduct.

Sindsdien is Ceylon thee een serieuze zaak in Sri Lanka wiens overheid door middel van de Sri Lanka Tea Board de industrie reguleert. Zo mag Ceylon thee enkel Ceylon heten als het daadwerkelijk in Sri Lanka is geplukt en verwerkt. Als jonge theeland mag Sri Lanka zich inmiddels na China, India en Kenia de grootste theeproducent in de wereld noemen.

De zwarte Ceylon thee kenmerkt zich het beste als thee met hints van citrusvruchten. Verschil in sterkte van de smaak hangt onder andere af van de hoogte van de theeplantages. Onze biologische Ceylon van theeproducent Storefield wordt geplukt van high-grown plantages, ongeveer vanaf 1.200 meter boven zeeniveau.

De Ceylon is als Thee van de Maand nu verkrijgbaar voor €2,90 i.p.v. €3,25 (50 gram) in onze webshop.

Bronnen: www.pureceylontea.com, Tea: History, Terroirs, Varrieties, K. Gascoyn